Etusivu > Lain "rajoilla", MUUT POLIISI ASIAT, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Helsingin huumepoliiseille ei rangaistuksia käräjäoikeudessa

Helsingin huumepoliiseille ei rangaistuksia käräjäoikeudessa

10.2.2010

Helsingin huumepoliiseja vastaan nostetut virkarikossyytteet menivät nurin Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Yhdellekään syytteessä olleelle poliisille ei vaadittu rangaistuksia.

Kaksi Helsingin huumepoliisissa työskentelevää poliisia sai tuomion tuottamuksellisesta virkarikoksesta. Käräjäoikeuden päätöksellä kumpikin poliisi jätetään rangaistuksetta.

Suurimman kohun keskellä olleiden Helsingin huumeyksikön päällikön Jari Aarnion ja krp:n rikosylikomisario Tero Haapalan syytteet hylättiin kaikissa kohdissa.

Pääsyytetty Aarnio oli tuomiolla kahteen juttukokonaisuuteen liittyneistä syytöksistä. Valtionsyyttäjä Mika Illman vaati Aarniolle sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Haapalan kohdalla hylätyt syytteet koskivat niin ikään virkavelvollisuuden rikkomista ja tuottamuksellista virkavelvollisuuden rikkomista.

Kaikki asianosaiset ovat pitkin matkaa kiistäneet syyllisyytensä ja vaatineet syytteiden hylkäämistä.

Yli kaksi vuotta kestäneen oikeusprosessin loppumetreillä käsiteltiin kahta vuonna 2001 tapahtunutta kokonaisuutta. Ensimmäisessä poliisia epäiltiin vinkkimiehensä suojelusta Länsisatamassa tapahtuneen huumetakavarikon yhteydessä.

Tuolloin virolaiselta huumekuriirilta takavarikoitiin lähes kymmenen kiloa amfetamiinia. Mukana ollut krp:n tarkkailija epäili huumepoliisin varoittaneen huumelastia noutamaan tullutta vasikkaansa.

Oletettua ihmistä ei ole koskaan kyetty tunnistamaan. Ei myöskään ole kyetty osoittamaan, millä asioilla virolaisen kanssa puhelinyhteydessä ollut henkilö liikkui.

Valtionsyyttäjä Illmanin mukaan jutussa oli syytä epäillä rikosta, josta olisi pitänyt aloittaa tutkinta huumepoliisin sisällä.

Toisessa jutussa kysymyksessä oli Virossa aloitettu rikostutkinta. Siihen pyydettiin Suomesta virka-apua.

Syyttäjän mukaan Helsingin huumepoliisin olisi pitänyt aloittaa oma tutkintansa kuulustelemansa ihmisen osalta, sillä häntä oli syytä epäillä vakavista rikoksista.

Huumepoliisit vetosivat kansainväliseen sopimukseen, jonka perusteella yhdessä maassa aloitettua tutkintaa ei voi uudelleen aloittaa toisessa maassa.

Tässä kokonaisuudessa kaksi poliisia tuomittiin tuottamuksellisesta virkarikoksesta.

”Jos kyseessä oli rike, se oli niin hiuksenhieno, että oli täysin oikea ratkaisu jättää rangaistukset tuomitsematta”, ylikomisario Aarnio kommentoi tiistaina poliisien tuomioita.

Aarnio ei halunnut kommentoida, valittavatko poliisit tuomiostaan.

Käräjäoikeuden päätöksestä on seitsemän päivää aikaa valittaa hovioikeuteen.

Helsingin Sanomat ei tiistaina tavoittanut valtionsyyttäjä Mika Illmania kommentoimaan rikossyytteiden kaatumista.

OIKAISU

Uutisessa Helsingin huumepoliiseja vastaan nostetuista virkarikossyytteistä keskiviikkona 10. helmikuuta sivulla A10 kerrottiin, että yhdellekään syytteessä olleelle poliisille ei vaadittu rangaistuksia. Vaadittiin, mutta ei tuomittu. Aikaa valituksen tekemiseen hovioikeuteen on 30 päivää, ei seitsemän. Seitsemässä päivässä pitää esittää tyytymättömyys käräjäoikeuden päätökseen.

 

Helsingin Sanomat 10.2.2010

Mainokset
%d bloggers like this: