Etusivu > Epäily, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET, Syyte > Entisen poliisipäällikön syyte kortitta ajosta kaatui oikeudessa

Entisen poliisipäällikön syyte kortitta ajosta kaatui oikeudessa

11.9.2002

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tiistaina Helsingin rikospoliisin entiseen päällikköön Erkki Hämäläiseen kohdistetun syytteen ajokortitta ajosta. Samalla kaatui myös Hämäläisen Eeva -vaimon syyte siitä, että tämä olisi luovuttanut auton kortittomalle miehelleen.

Jupakka sai alkunsa vapunpäivänä, kun Hämäläiset palasivat vappulounaalta Porvoosta. Kolme todistajaa väitti nähneensä naapuritalon parvekkeelta, että Erkki Hämäläinen nousi autosta kuljettajan paikalta. Todistajista kaksi on Helsingin järjestyspoliisin konstaapeleja.

Todistajat tiesivät, että Hämäläinen oli ajokiellossa huhtikuussa annetun rattijuopumustuomion takia. Hämäläinen jäi kiinni rattijuopumuksesta maaliskuun lopussa Vaajakoskella, ja hänet tuomittiin sakkoihin. Sittemmin hänet irtisanottiin apulaispoliisipäällikön virasta.

Käräjäoikeudessa parveketodistajat ilmoittivat olevansa varmoja havainnoistaan. Varma asiastaan oli myös Hämäläisen naapuri, mutta hänen havaintonsa rappukäytävän ikkunasta olivat täysin päinvastaiset: hän kertoi, että ajajan paikalta nousi Eeva Hämäläinen ja matkustajan paikalta Erkki Hämäläinen.

Hämäläisten mukaan Erkki Hämäläinen ei koko päivänä istuutunut auton rattiin. Sen vuoksi autoa ei esimerkiksi ajettu pihalta suoraan autotalliin. Erkki Hämäläisen ajokokemuksella auton peruuttaminen kaarteista luiskaa pitkin kapeaan talliin ei ollut ongelma, mutta Eeva Hämäläinen ei suostunut tekemään sitä. Pysäköinnin hoiti vapunpäivänä perheen poika.

Hämäläisten kertomusta tuki Ruotsin rikoslaboratoriossa teetetty kuitututkimus. Se viittasi vahvasti siihen, että kuljettajan paikalla istui Eeva ja matkustajan paikalla Erkki Hämäläinen.

Noin 1300 euroa maksaneen kuitututkimuksen teettivät Hämäläiset itse sen jälkeen, kun poliisi oli kieltäytynyt tekemästä sitä. Näyte jouduttiin viemään Ruotsiin analysoitavaksi, sillä keskusrikospoliisin laboratorio tekee tutkimuksia vain virkapyynnön perusteella.

Käräjäoikeuden mielestä Hämäläisten naapurin kertomus oli luotettavampi kuin parvekkeella istuneiden todistajien. Naapuri näki Hämäläiset lähempää, eikä hän joutunut katsomaan vastavaloon kuten parveketodistajat. Lisäksi kuitututkimus horjutti syytteitä, oikeus totesi.

Valtio määrättiin korvaamaan Hämäläisten puolustautumiskulut, myös kuitututkimuksen.

Hämäläiset olivat vapauttavan tuomion jälkeen selvästi helpottuneita, mutta myös kriittisiä.

”Pitkän poliisiurani aikana olen oppinut luottamaan systeemiin, mutta kyllä tämä herättää uusia mietteitä. Tämä on tietenkin vain yksi juttu, mutta onko niin, että muutkin kansalaiset ovat joutuneet syyttöminä oikeusprosesseihin enemmän kuin tiedämme”, Erkki Hämäläinen pohti.

Pariskunnan asianajajat Aarno Arvela ja Heikki Salo arvostelivat järjestelmää vielä ankarammin.

Salon mielestä on kansalaisten oikeusturvan kannalta hyvin arveluttavaa, että syytettyjen täytyy itse huolehtia asiansa selvittämisestä. Poliisi esimerkiksi kieltäytyi kolme kertaa Erkki Hämäläisen pyytämästä kuitututkimuksesta.

Arvela oli samaa mieltä.

”Nyt minulla sattui olemaan päämies, jolla oli asiantuntemusta ja varoja puolustautua, mutta kaikki eivät tähän pysty. Tämä on mielestäni tarinan opetus.

 

Helsingin Sanomat 11.9.2002

%d bloggaajaa tykkää tästä: