Etusivu > Epäily, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Taposta epäillyt poliisit sanovat ampuneensa hätävarjeluksi Kuutta poliisia epäillään rikoksista Kirkkonummen piiritysjutussa

Taposta epäillyt poliisit sanovat ampuneensa hätävarjeluksi Kuutta poliisia epäillään rikoksista Kirkkonummen piiritysjutussa

10.2.1995

Kirkkonummen Hirsalassa piiritetyn Jorma Huohvanaisen, 27, ampuneet poliisit perustelevat surmaa hätävarjelulla ja pakenevan kiinniotolla. Jutussa on kuulusteltu kaikkiaan kuutta poliisia erilaisista rikoksista epäiltynä. Taposta epäillään kolmea poliisia, eli ampujia ja heidän lähintä esimiestään.

Piiritystilanteesta loppuvaiheessa vastanneen Karhu-ryhmän johtajaa, komisario Kauko Hakalaa on kuulusteltu epäiltynä kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Piirityksen kenttäjohtajaa Kari Tolvasta ja yleisjohtajaa lääninylikomisario Kari Aholaa epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kirkkonummen Hirsalassa huvilaan piiritetty Jorma Huohvanainen ammuttiin hänen ryömiessään ulos oven alaikkunasta. Hän oli rikkonut ikkunan juuri ennen ulostuloa palavasta huvilasta. Muutaman metrin päässä olleet kaksi poliisia ampuivat häntä haulikolla. Poliisit eivät esittäneet mitään antautumiskehotusta tai käskeneet Huohvanaista luopumaan aseista.

Huohvanaisella oli ulos tullessaan ase molemmissa käsissä ja ainakin toinen oli ladattu. Toinen ase jäi palavaan taloon.

Kuulusteluissa ampujat ovat perustelleet ampumista hätävarjelutilanteella ja sillä, että he pyrkivät estämään Huohvanaisen pääsyn läheiseen metsään, missä Huohvanainen olisi voinut käyttää aseita muita poliiseja vastaan. Ampumishetkellä tapahtumapaikalla oli melko pimeää, koska Huohvanainen oli ampunut rikki poliisin valonheittimet. Vain palavan huvilan liekit valaisivat tapahtumapaikkaa.

Toistaiseksi ei tiedetä kumman poliisin laukaus surmasi Huohvanaisen, vai olivatko molemmat laukaukset kuolettavia. Asiaa selvitetään VTT:n laboratoriassa. Krp:n rikoslaboratoriossa asia ei selvinnyt. Noin tuntia ennen Huohvanaisen kuolemaa häntä oli ammuttu haulikolla jalkaan. Tarkoituksena oli saada hänet lamaantumaan, jolloin hänet olisi voitu hakea pois.

Jutun päätutkija rikoskomisario Thomas Elfgren krp:stä on arvioinut tutkinnan vievän vielä viikkoja. Tämän jälkeen asia siirtyy syyteharkintaan Helsingin kaupunginviskaalille Hannu Kuusistolle . Syyttäjä tekee asiassa täysin itsenäisen syyteharkinnan riippumatta poliisin käyttämistä rikosnimikkeistä. Syyttäjä voi jopa tehdä syyttämättäjättämispäätöksen joidenkin epäiltyjen osalta.

Kirkkonummen piiritystilanne alkoi 30. joulukuuta, kun taksikuskia aseella uhannut Huohvanainen linnoittautui huvilaan Hirsalassa. Huohvanaisella oli runsaasti ammuksia ja hän ampui piirityksen kestäessä kymmeniä laukauksia. Kukaan ei kuitenkaan haavoittunut. Piiritys päättyi Huohvanaisen kuolemaan 2. joulukuuta.

Tutkimukset vievät vielä viikkoja.

Helsingin Sanomat 10.2.1995

Mainokset
%d bloggers like this: